Haberler

Netiket iletişim becerilerimizi nasıl etkiler?

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Akademisyen-İletişim Uzmanı / Kocaeli Üniversitesi
10.04.2023 01:35

Her birimiz topluluk içerisinde nasıl davranılması gerektiğine ilişkin sosyal davranış ve görgü kurallarını öğrenerek sosyal bir birey oluyoruz. Ancak günlük yaşamdaki görgü kuralları kadar dijital dünyanın da kendine özgü kuralları olduğunu biliyor muyuz?

Sosyal medyanın sağladığı özgür ortam herkese cazip gelmekte, anonim ve sanal kimlikler aracılığıyla kişiler ideal kişiliklerini, arzularını, hayallerini paylaşımlarına, içeriklerine ve videolarına yansıtabiliyor. Sağlanan bu özgür ortam ve denetim mekanizmalarının yeterli olmaması nedenleriyle kişiler gerçek yaşamda olduğundan çok daha acımasız, eleştirel, hoşgörüsüz ve empati yoksunu açıklamalarda bulunabiliyor.

Netiket; özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ve bireylerin bu ortamın sağladığı özgürlük ve sanal kimliklerden yararlanarak yaptığı açıklamalar ve yorumlarda yüz yüze iletişime göre çok daha saldırgan ve sert eleştirilerine karşı bireyleri koruyan bir yaklaşıma sahiptir. Net (internet) ve Etiketa (bir dizi sosyal davranış kuralları) kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan bir kavram olan Netiket, sosyal ağlar üzerinde kullanıcıların nasıl davranması gerektiğini düzenleyen sosyal davranış kurallarını kapsar. Bu sayede sosyal medyada ve tüm dijital platformlarda kullanıcılar arasındaki iletişim sürecinde anlaşmazlık, çatışma, yanlış anlama gibi sorunların ve problemlerin önüne geçilebilir.

title