Haberler

Kirada yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Mehmet Şimşek canlı yayında yanıtladı

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayında ekonomide dengeleme sürecine girildiğini belirtti. Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığına vurgu yapan Bakan Şimşek, IMF eleştirilerine de yanıt vererek "Bu program Türkiye'nin kendi programıdır. Hiçbir uluslararası kuruluşla diyaloğa girmedik" dedi.

Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda "Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜMEDE BİR DENGELENME VAR"

Bakan Şimşek'in açıklamalarında satır başları şu şekilde; "Program çalışıyor, iç talepte bir yumuşama var, net ihracatın etkisi olumluya dönmeye başladı, büyümede bir dengelenme var. Türkiye'nin dış açığında neredeyse yarı yarıya bir düşüş var, önemli dengesizliklerden biri bu sayede giderilmiş oldu.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜLÜYOR"

Temel dengesizlikleri giderme anlamında program çalışıyor. Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Risk priminin düşmesi aslında programının çalıştığını gösteren bir gösterge. Programa olan güven güçlü, sürekli pekişiyor. Enflasyonda düşüş öngörülüyor. 2 yıllık perspektifi alırsanız yüzde 22 civarına kadar indi. Bunu performansla destekleyeceğiz, programı güçlendireceğiz. Kamuda tasarruf paketini güçlü bir şekilde uygulayacağız, yapısal reformları hızlandıracağız.

"PROGRAMI GÜÇLENDİRECEK ADIMLAR ATACAĞIZ"

İki kanalda para politikasına destek vereceğiz, bütçe disiplini ve reformları hızlandırarak verimlilik artışı üzerinden destek vereceğiz. Bu program içerde ve dışarda ciddi bir rağbet görüyor. Programı güçlendirecek adımlar atacağız, bir kısmı kamu maliyesi alanında, bir kısmı yapısal dönüşüm alanında olacak. Bu program Türkiye'nin kendi programıdır. Biz bu süreçte hiçbir uluslararası kuruluşla program hazırlık evresinde diyaloğa girmedik. Geçen sene çok büyük bir deprem felaketi yaşadık, bu felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirdik.

"BU SENE BÜTÇE AÇIĞINI HEDEFLEDİĞİMİZİN ÇOK ALTINDA KAPATACAĞIZ"

Deprem hariç bütçede çok ciddi bir sıkılaşma var, deprem nedeniyle bütçe açığı büyüdü. Bu sene bütçe açığını hedeflediğimizin çok altında kapatacağız. Enerjide verimliliği dijital dönüşümü önceliklendireceğiz. Deprem dışındaki alanlarda disiplin, harcama kontrolü olmazsa olmazdır. Dezenflasyon programı geçen yıl için elverişli değildi. Geçen yıl büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıyaydık. Bankacılık sektörü içerden bunu finanse etmekte zorlanabilirdi.

"PİYASADAN DÖVİZ ALMASAK DOLAR 30'UN ALTINA DÜŞEBİLİRDİ"

Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti. KDV'yi artırdık, akaryakıtta ÖTV'yi artırdık. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti. Bu sene bu faktörlerin hiçbiri yok. Piyasadan döviz almasak dolar 30'un altına düşebilirdi. Lirada değer kaybı için bir sebep yok.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE İYİLEŞME VAR"

KDV'de herhangi bir artış öngörmüyoruz. Deprem yaralarını önemli ölçüde sarıyoruz. İnşaat maliyetler, sektöründe denge oluştu. Beklenti kanalı iyileşiyor. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Bütün bunlar dezenflasyonu destekliyor. Biz enflasyonu düşürmekte kararlıyız, gelecek sene enflasyonu 10'lu rakamlara, sonraki sene tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa geri adım atmayacağız.

"TÜRKİYE'NİN DÖVİZ İHTİYACI AZALIYOR"

Maliye politikasında da para politikasında da geri adım atmayacağız. Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez. Kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerekiyor. Türkiye'nin döviz ihtiyacı azalıyor, dış ticaret açığı azalıyor. Uzun süre negatif reel faiz vardı, bugün öyle bir şey yok. Türkiye'ye fon akışı güçlü."

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye Maliye Finans Politika Ekonomi Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500

Yorumlar (42)

Alfakurt:

Yüzde 25 sınırını kimse uygulamıyorki devam etsin herkes yüzde 200 den fazla kira veriyor denetleme yok bir şey yok

247
30
yanıtYanıtla
sem sem:

sen öyle zannet hiçte öyle değil ama bazı kiracılar piyasa bu şartlarda iken kendileri 25 in üzerinde yapıyorlar yan komşusu kendisinden 2 kat fazla kira verirken tek yatırımı ev olan ev sahibine üzülüyorlar mesela benim tek yatırımım bir ev alabilmek oldu kendimde başka şehirde kiracımdan daha yüksek fiyatla kiradayım benim kiracım ilk girerken söz vererek girdi seneye piyasa neyse ona yükselticem diye inandık sonra 25 yaparım fazlasını yapamam dedi iş nedeniyle geri de dönemiyorumki çıkarayım

yanıt1
yanıt0
Can null:

Ozaman herşeyi sabitleyin %25 e madem

215
8
yanıtYanıtla
oguz:

İGNEDEN İPLİGE HER ŞEYE %300 %400 ZAM GELİRKEN SADECE KİRA İLE GEÇİNEN İNSANLARA %25 SINIRI HİÇ ADİL OLMADI

yanıt83
yanıt30
Emrah null:

sadece lafta kalan 25 olayı

183
19
yanıtYanıtla
Cerkes:

Zaten 25 kim uydu ki yüzde 200 300 zam yapıyo herkes

153
17
yanıtYanıtla
Son Gölge:

kardeşim ev sahibi diyorki e kiralar 20 bin olmus ben nasil 3 e 5 e otutturayim kiracida e kardesim herseye zam.geiyorda maasa her ay zam.gelmiyorki . hukemetin cozumu en tabi hak olan barinma hakkini herkese saglamak yerine herkesi birbirine dusurmek mi anlamadim.

141
5
yanıtYanıtla
KILIÇ ASLAN:

Kiraya her ay zam mı yapabiliyor ev sahipleri ? 3-5 bin dediğiniz günlük 2 paket sigara parası şuanda farkında mısınız ? Son 2 senedir asgari ücret yada memurlara 6 ayda bir zam geldi. Yani senelik zam oranı %100 ün üzerinde. Ödenen vergilere bile yine senelik %100 zam geldi ama kiralar 1 sene sonra %25 de kalmalı öyle mi :) Bana tek bir şey söyleyin ki senelik fiyatı bırakın 25 i, 50yi geçmemiş olsun. Herkes senelik %25 zam alsın. Kiralarda %25 artsın. Ev sahiplerinin canına minnet olur.

yanıt27
yanıt23
Son Gölge:

Beyfendj 3 bin olan ev şuan 15-20 arası dolayısıyla eve %700 lere varan oranlarla zam yapılmış Hatta dahada üzerine çıkmak için eski kiracılarını çıkartanlar var . Tüfe ve 25 sınırına uymadikları icin aslinda evet her ay haksız yere zam yapmış oluyorlar Satılan ve Kiralanan tüm evler, dolayısıa ev sahipleri Ulke enflasyonu yükselten en önemli nedenlerden birisi

yanıt22
yanıt8
Everlasting Echo:

%25 kuralı mı vardı?

100
7
yanıtYanıtla
Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title